Månadssammanfattning – November

 
Läst i November:
  • Flickan med snö i håret av Ninni Schulman
  • Hypnotisören av Lars Kepler
  • Bumerang av Tatiana De Rosnay
  • Nattens cirkus av Erin Morgenstern
  • Dödssynden av Harper Lee
  • Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson
  • Sagoberättaren av Antonia Michaelis
Köpta: 6 Lånade: 1
 
Kvinnliga författare: 6  Manliga författare: 1
 
Månadens bästa bok: Sagoberättaren! Så annorlunda, spännande och hjärtslitande. 
 
Månadens sämsta: Det har varit bra böcker över lag denna månad men om jag måste välja en sämsta så får det bli Bumerang.
 

Sagoberättaren av Antonia Michaelis

 
Handling: Abel Tannatek är en klasskamrat som håller sig på sin kant, skolkar och förser folk med piller och gräs när de ska festa. Mot bättre vetande blir Anna hopplöst förälskad i honom. För det finns en annan Abel också, en mjuk och sorgsen kille som tar hand om sin lillasyster, som berättar en saga som tar tag i Anna. Men gränserna mellan verklighet och fantasi flyter ihop. Kanske är den grymma sagan inte en saga utan brutal verklighet? Kanske är Abel farlig, som de andra säger? Tänk om Annas värsta farhågor blir sanna ... 
 
Min kommentar: Ja, vad ska man säga om denna bok? Den är fantastisk! Den grep tag i mig från första stund och jag sträckläste den. Det är ingen vanlig rosenskimrande tonårs romans som man först kan tro, utan rått, brutalt, spännande och hjärtslitande. Saga blandat med verklighet. Språket är fint och karaktärerna välarbetade och äkta. Kan bara säga: LÄS!
 
Mitt betyg: 5/5

Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson

 
Handling: En mörk marskväll kommer Veronika, en ung författare, till en enslig stuga i en liten by i Dalarna. Hon är på jakt efter ensamhet och stillhet, för att skriva färdigt en roman och för att komma över en stor sorg. 

Hennes ankomst observeras i tysthet av den gamla kvinnan som bor i huset bredvid, den enstöriga Astrid. I tryggheten bakom sina skyddande väggar bevarar hon mörka familjehemligheter och en personlig tragedi. 
Medan den kalla vintern efterträds av våren närmar sig de två kvinnorna sakta varandra. Mot bakgrund av årstidernas växlingar spirar en ovanlig vänskap. En vänskap som ska förändra bådas liv för alltid. 

 

Min kommentar: Den här boken stoppades i handen på mig av en okänd kvinna som botaniserade bland böckerna tillsammans med mig på Erikshjälpen förra veckan med orden "Har du inte läst den än så gör det för guds skull!". Det är ingen bok jag skulle ha valt själv och efter att ha läst den är jag glad att kvinnan prackade på mig boken och att jag valde att köpa den för vilken läsupplevelse det blev. Boken var lättläst med korta kapitel. Historien är vacker, stillsam och melankolisk. Jag vet inte om den här boken gick rakt in i hjärtat därför att den unga kvinnan är min namne och nästan i samma ålder, och den gamla kvinnan heter Astrid som min mormor och även hon i rätt ålder. Jag blev djupt berör av deras fina vänskap och skakande livsöden. Slutet lästes med tårfyllda ögon. En bok jag varmt kan rekommendera!

 

Mitt betyg: 5/5

Omslagsonsdag #20 fika

 
Bokomslag är roligt! Jag väljer ofta böcker med en tilltalande framsida när jag ska läsa. Veckans tema på Omslagsondag hos Bokpotaten är fika! Hade inga passande böcker i min egen hylla men fann massor med fina omslag på nätet. Det var svårt att bara välja bara några att visa upp här och jag kan inte välja en favorit av dessa. Alla är lika fina! Vilket omslag gillar du mest?

Dödssynden av Harper Lee

 
Handling: Lilla nioåriga Scout växer upp i amerikanska Södern i en loj småstadsidyll, när ohyggliga och dramatiska händelser vänder upp och ner på livet och hennes föreställningar. En ung svart man blir anklagad för våldtäkt på en vit kvinna, och hans chans att få en rättvis rättegång är försvinnande liten. En vit advokat tar sig an försvaret, men hatet och indignationen i det lilla samhället växer som en lavin.
Inför Scouts oskuldsfulla ögon omstörtas den sömniga lilla staden och hon blir seende: hennes berättelse blir till en anklagelse, som ingen av oss undslipper.
 
Min kommentar: Det här är en bok jag dragit mig för att läsa. Dels för att den är en klassiker och dels för att handlingen inte direkt har tilltalat mig och jag trodde att den till stor del skulle handla om rättegången. Fick den dock och tänkte att jag kan ju läsa några sidor och se vad jag tycker. Upptäckte snabbt att det är en bok skriven med värme och humor trots den allvarliga historien. Den berättas ur en liten flickas perspektiv och rättegången är bara en liten bråkdel av handlingen. Karaktärerna är levande och intressanta och språket vackert och lite gammalmodigt. Boken tar upp många viktiga frågor som rasism, klasskillnader, könsroller, allas lika värde och vikten att stå för det man tror på. Boken skrevs 1960 men är lika aktuell i dag. 
 
Mitt betyg: 4/5

En smakebit på søndag: Dödssynden

 
 
En smakebit på søndag är ett  inslag från den norska bokbloggen Flukten från verkligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser och få lite nya boktips.
 
Just nu läser jag Dödssynden av Harper Lee, en bok som jag verkligen gillar.
 
 
"Efter Källsmaten satte sig Atticus till rätta med tidningen och ropade: "Scout, är du klar att läsa?" Herren sände mig mer än jag förmådde bära, och jag gick ut på verandan. Atticus följde efter.
"Är det nåt galet Scout?"
Jag sa till Atticus att jag inte mådde riktigt bra och att jag inte hade lust att gå i skolan mer, ifall han inte hade något att invända. 
Atticus satte sig i gungan och lade benen i kors. Hans fingrar vandrade till klockfickan, han sa attt det var det enda sättet för honom att tänka. Han avvaktade under vänlig tystnad, och jag försökte stärka min position: "Du har aldrig gått i skolan och du klarar dig bra, så jag tänker också stanna hemma. Du kan lära mig precis som farfar lärde dig och farbror Jack. 
"Nej, det kan jag inte" sa Atticus. "Jag är tvungen att förtjäna vårt uppehälle. Föresten så skulle de sätta mig i fängelse om jag höll dig hemma - så nu ska du ta en dosis vismut ikväll och gå i skolan imorgon."
"Jag mår alldeles bra egentligen."
"Det trodde jag också. Vad är det nu som hänt?"
Bit för bit berättade jag för honom om dagens alla olyckor. "- och så sa hon att du lärde mig alldeles fel, så vi får aldrig nånsin läsa tillsammans mer. Snälla pappa, skicka inte dit mig igen."
Atticus reste sig upp och gick till anra änden av verandan. När han avslutat sitt studium av wistarian vandrade han tillbaka till mig. 
"Först och främst" sa han "så kan du klara dig mycket bättre med folk i allmänhet om du lär dig ett enkelt knep. Man kan aldrig riktigt förstå en människa förrän man försöker se saker och ting från deras sida -"
"Hur menar du pappa?"
"- och kryper in under hennes skinn och promenerar omkring i det."
 

Nytt i bokhyllan #2

 
Idag tog jag en tur till Gengåvan - Erikshjälpen och fyndade lite böcker. För ynka 90kr fick jag alla dessa godbitar:
 
  • Niceville av Kathryn Stockett
  • Lilla hjärtat av Sophie Hannah
  • Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson
  • Sommarsquash Tokolosh! av Rachel Zadok
  • Flickan från ovan av Alice Sebold
  • Den lille vännen av Donna Tartt
  • Phantoms av Dean R Koontz
  • Hundpojken av Eva Hornung 
 Nu vill jag sjunga dig milda sånger var det en dam som kom och stack i näven på mig med orden "Har du inte läst den än så gör det för guds skull!" Boktips är alltid trevligt så boken fick följa med mig hem. 
Framme vid kassan fanns en bokbinge med rea böcker som jag kikade igenom. Där låg Flyga drake av Khaled Hosseini och jag sa till min man "Åh, här är en av mina favoritböcker, men jag har den ju redan". Hann knappt lägga tillbaks den förän en dam som stod brevid mig tog den och gick till kassan för att betala. Hoppas hon kommer gilla den lika mycket som jag!
 

Nattens cirkus av Erin Morgenstern

 
Handling: Cirkusen anländer utan förvarning. Den föregås inte av några reklamutrop, inga flygblad på lyktstolpar och anslagstavlor. Plöts¬ligt är den bara där, på en plats där den inte fanns i går. Cirkusen öppnar vid mörkrets inbrott och stänger i gryningen. 

Välkommen till Le Cirque des Rêves en cirkus olik alla andra. Inne i de svart- och vitrandiga tälten, i en färglös värld som hör nattens mörkaste timmar till, döljer sig helt unika upplevelser och fantastiska fenomen. 
Men bakom rökridåerna och speglarna pågår en tävling - en kraftmätning mellan två unga magiker, Celia och Marco, som sedan barndomen tränats i att använda sina illusionskrafter för att överträffa varandra. Vad spelarna inte vet är att detta spel är en duell intill döden och att cirkusen är skådeplatsen för ett slag som utkämpas mellan fantasins och viljans krafter. Oförtröttligt utövar de unga magikerna sin magi med skäl som deras hemlighetsfulla läromästare, Hector och Alexander, är förtegna om.

När Celia av en slump upptäcker att Marco är hennes motståndare börjar de tänka på sitt spel som ett fantastiskt samarbete. Det är deras förenade krafter som sveper in cirkusen i en ständig förtrollning, och båda två bidrar med ständigt alltmer imponerande detaljer som tycks vara skapade enbart för att glädja den andra. Utan att veta hur deras manipulativa läromästare avser att spelet ska sluta störtar Celia och Marco huvudstupa in i en djup och passionerad kärlek.

Hector och Alexander håller dock fortfarande i trådarna och deras elevers relation tvingar dem att ingripa med svåra följder för Celia och Marco. Det finns bara en utväg för de unga magikerna - en uppvisning av aldrig tidigare skådat mått.
 
Min kommentar: Hade ganska höga förväntningar på denna bok efter att ha läst så mycket positivt om den och blev lite besviken. Det är en magisk och förtrollande saga i sig som får mig att tänka lite på Harry Potter faktiskt. Erin skriver mycket detaljerat och språket är vackert och det är det som får mig att fortsätta läsa då historien i sig är ganska tunn och händelselös. Vissa stunder var den förvirrande då den hoppar mellan åren och inte är skriven i kronologisk ordning. Tror dock att det kan bli en riktigt bra film om den filmatiseras!
 
Mitt betyg: 3/5

Omslagsonsdag #19 Rosa

 
Bokomslag är roligt! Jag väljer ofta böcker med en tilltalande framsida när jag ska läsa. Veckans tema på Omslagsondag hos Bokpotaten är rosa, en färg jag har en slags hatkärlek till. Hittade tre böcker i min bokhylla som är åt det rosa hållet. Det är de tre översta. Resten är omslag jag hittat på nätet som tilltalar mig. 
 

Trevlig start på dagen

 
Min snälla make gav mig sovmorgon idag så när jag vaknade var barnen redan i skolan och jag kunde äta frukost, dricka mitt morgonkaffe och läsa några sidor i lugn och ro. Bra start på dagen!
 

Nytt i bokhyllan

 
 
I går fick jag hem tre nya böcker som jag beställt. 
  • Dödssynden av Harper Lee
  • Kaninhjärta av Christina Ljungqvist
  • Nattens cirkus av Erin Morgenstern
Nattens cirkus har det snyggaste omslaget jag sett på länge och jag är så sugen på att börja läsa den!
 

Bumerang av Tatiana de Rosnay

 
 
 
Handling:”Det är en sak jag måste berätta, Antoine. Jag har tänkt på det hela dagen. I natt, på hotellet, så mindes jag någonting.”

När Antoine Rey och hans syster Mélanie är på väg hem efter en helg vid Atlantkusten råkar de ut för en bilolycka och Mélanie blir allvarligt skadad. Syskonen har besökt den badort där de brukade tillbringa sin barndoms somrar, ett besök som väckt många slumrande minnen. Precis före olyckan var Mélanie på väg att berätta något om deras barndom. Något som länge varit glömt, en hemlighet. Antoine blir besatt av att ta reda på vad. Han börjar gräva i sitt förflutna och får hjälp av Angèle, en vacker och excentrisk obduktionstekniker.

 

Min kommentar: Jag hade inte läst någon bok av Tatiana de Rosnay innan och hade inga förväntningar på boken. Den har faktiskt legat som hyllvärmare i min bokhylla sedan 2010 då den kom ut... Boken var lättläst och med korta kapitel vilket jag gillar. Huvudpersonen Antoine känns väldigt deprimerad och han är sur och bitter över det mesta runtomkring honom vilket gjorde det svårt för mig att gilla honom. Hemligheten som slutligen avslöjas var inte så spännande heller. Trots detta så var det något som höll mig fast och fick mig att avsluta boken. Kanske är det den fina franska miljön som beskrivs och den coola självständiga Angéle. 

 

Mitt betyg: 3/5

 

Omslagsonsdag #18 Lila

Bokomslag är något som är viktigt för mig när jag väljer böcker. Ett snyggt omslag gör boken mer lockande på något sätt. Temat på denna Omslagsonsdag är lila. Jag hittade inga lila omslag i min hylla som jag gillar så jag har letat upp några på nätet som tilltalar mig.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hypnotisören av Lars Kepler

 
Handling: 
I ett omklädningsrum på en idrottsplats i Tumba utanför Stockholm hittas en man brutalt mördad. Sedan återfinns hans fru och dotter lika besinningslöst ihjälhuggna i familjens radhus. Avsikten tycks ha varit att utplåna hela familjen. 

Men sonen överlever, svårt skadad, och när kriminalkommissarie Joona Linna förstår att det finns ännu en familjemedlem kvar i livet, en syster, inser han vikten av att hitta henne innan mördaren gör det.

Sonen svävar in och ut ur medvetslöshet, och för att kunna skynda på förhörsprocessen tar Joona Linna kontakt med läkaren Erik Maria Bark och övertalar honom att hypnotisera pojken för att få en bild av händelseförloppet. 

Därmed bryter Erik Maria Bark sitt gamla löfte att aldrig mer hypnotisera och en skrämmande kedja av händelser tar obevekligt sin början.

 

Min kommentar: Många av mina vänner har läst Keplers böcker och varmt rekommenderat dem men jag har aldrig kommit mig för att börja läsa dem. Men för någon vecka sedan så var det specialerbjudande på alla hans böcker i pocket på Adlibris så jag slog till. Och vilken tur! Den här boken var en riktig bladvändare! Spännande från sida ett. Så spännande att det inte gick att lägga boken i från sig. Så spännande att jag tänkte "bara ett kapitel till" och helt plötsligt var klockan redan mitt i natten. Boken är väl inget litterärt mästerverk men helt klart en bra och spännande historia.

 

Mitt betyg: 4/5

 

 

Bloglovin

Följ min blogg med Bloglovin 

Flickan med snö i håret av Ninni Schulman

 
Handling: 

En kall och snöig nyårsafton försvinner sextonåriga Hedda Losjö från sitt hem utanför Hagfors i Värmland. Hennes föräldrar är förtvivlade. Vad kan ha hänt deras skötsamma dotter? När poliserna Petra Wilander och Christer Berglund får fallet på sitt bord visar det sig snart att Hedda har levt ett dubbelliv.

En tid senare hittas en ung flicka mördad i en jordkällare i skogen några kilometer från familjen Losjös hem. Flickan är naken och har dödats med ett skott i bakhuvudet. Kan det vara den försvunna Hedda? Den lilla polisstationen står nu inför en av sina största utmaningar.

Journalisten Magdalena Hansson har lämnat Stockholm och flyttat hem till Hagfors med sin sexåriga adoptivson Nils efter en uppslitande skilsmässa. Hon är trött och deprimerad och hoppas att lugnet på landsbygden och tryggheten i uppväxtstaden ska ge henne livsglädjen tillbaka. Magdalena engagerar sig känslomässigt i den försvunna Heddas öde och börjar undersöka fallet närmare. Snart inser hon att den fridfulla bygden bär på hemligheter som vissa gör vad som helst för att dölja. 

 

Min kommentar: Som född och uppvuxen 3 mil från Hagfors och efter att ha gått gymnasiet där så kändes det som ett måste att läsa denna bok. Att läsa en bok som utspelar sig i miljöer man känner till väl var en rolig upplevelse och gav historien mer liv. I övrigt var boken riktigt spännande och med lite oväntade vändningar.

 

Mitt betyg: 4/5

 

Bokbloggsjerka 8 – 11 november

Veckans fråga i Bokbloggsjerkan är:
 
Vad önskar du dig mest av allt just nu som är relaterat till böckernas värld?
 
Just nu önskar ja mig mer hyllor att förvara mina böcker i. Sorgligt nog ligger det högvis med böcker på sovrumsgolvet då jag inte har någon hylla att ställa dem i... Inte okej! Önskar även att jag hade en riktigt skön läsfotölj att krypa upp i!
 
 
 
 

Välkommen till min nya blogg!

Här är det tänkt att jag ska blogga om böcker och det som hör till!

lasligheter.blogg.se

En bokblogg helt enkelt!

RSS 2.0